Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piersi z szynką i pomidorami"
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 355
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11143
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3837
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1324
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 355
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11143
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3837
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1324
Składniki
Piersi umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Poprzekrawać na pół, a potem każdą wzdłuż. Na każdej zrobić kilka nacięć nożem. Mięso oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skropić sokiem z cytryny.
Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Na każdej porcji mięsa rozłożyć plaster szynki i połówki pomidorów.
Przygotować sos: w rondlu na 1 łyżce rozgrzanym oleju zeszklić obraną i posiekaną cebulę, dodać ser mascarpone, doprawić solą i pieprzem, szczyptą cukru, bazylią. Tak przygotowanym sosem zalać drób z pomidorkami. Zapiekać ok. 25 min w temp. 180oC, posypać ziołami.
Do sosu możesz dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego, a zamiast pomidorków cherry użyć suszonych pomidorów. Danie podawaj z bagietką.
ok. 65 minutŹródło: Twoje Imperium