Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantna, wegetariańska tarta"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pół łyżeczki soli, masło i 1 jajko. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Karczochy oraz oliwki osączyć na sicie z zalewy.
Cebule obrać i razem z sercami karczochów pokroić na cząstki. Serek kozi utrzeć z mlekiem i pozostałymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na cienki placek. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką. Wylepić ciastem i poprószyć tartą bułką. Na cieście rozłożyć cebulę, oliwki i karczochy.
Pokryć masą serowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-45 minut. Rukolę opłukać, osuszyć. Tartę wyjąć z piekarnika. Wystudzić, udekorować listkami rukoli.Źródło: Życie na gorąco