Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantna zapiekanka"
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 835
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 207
Przepis dnia
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 1955
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 835
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 207
Przepis dnia
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 1955
Składniki
porcji, czas ok. 120 min; porcja – 390 kcal, cena 3 zł.
Udka kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzyj solą, pieprzem oraz sporą ilością ostrej papryki. Tak przygotowane udka odstaw pod przykryciem na minimum 30 minut.
W tym czasie papryki umyj, przekrój na połówki, oczyść z pestek. Kolorowy miąższ paprykowy pokrój w dużą kostkę. Pomidory opłucz, potnij na cząstki (możesz je sparzyć i obrać ze skórki). Rozmaryn oraz tymianek rozdrobnij.
Obrany czosnek i cebulę pokrój w kosteczkę, zeszklij na maśle. Dodaj paprykę i pomidory. Duś 3 minuty. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz przygotowanymi ziołami. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
Na patelni mocno rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż udka i szybko obsmaż ze wszystkich stron. Zrumienione mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym na warstwie warzyw. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 40-45 minut.
Skórka kurczaka będzie rumiana i chrupiąca, jeśli w trakcie pieczenia będziesz polewać mięso piwem. Możesz też, na 10 minut przed końcem pieczenia, posmarować kurczaka miodem lub śmietanką 30 proc.
. Gdy brak ci czasu, wykorzystaj mrożoną mieszankę papryki i pomidorów.Źródło: Świat kobiety