Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantne gazpacho"
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 31
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 67
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 40
Pyszna i kolorowa sałatka pełna smaków. Por karmelizowany z gruszką nadaje sł...
Odsłon: 31
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 67
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 40
Składniki
Papryki opłucz, osusz. Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika i opiekaj 15-20 minut w 180 st.
W tym czasie do miski włóż przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Wsyp słodką i ostrą paprykę. Dodaj sól, kumin oraz 2 łyżki posiekanych drobno listków bazylii. Ucierając, stopniowo wlewaj 4 łyżki oliwy.
Upieczone papryki włóż do woreczka foliowego, zamknij. Pozostaw do wystudzenia. Następnie usuń skórkę oraz gniazda nasienne. Paprykowy miąższ pokrój na kawałki. Wrzuć do miski z przyprawami.
Dodaj pokruszoną kajzerkę oraz obraną i poszatkowaną cebulę. Pomidory sparz, przelej zimną wodą, obierz ze skórki, pozbaw nasion. Miąższ rozdrobnij, wrzuć do miski. Całość zmiksuj, dolewając 3-4 szklanki wody mineralnej. Gazpacho wstaw na 2 godziny do lodówki.
czas ok. 30 min; porcja – 200 kcal, cena 2 zł
Zupa będzie równie smaczna, jeśli zrobisz ją z pomidorów z puszki.Źródło: Świat kobiety