Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantny kociołek cebulowy"
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1302
Ciasto „Dusigrosz ” to deser dla tych, którzy chcą zjeść dość pysznego, ale p...
Odsłon: 1111
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 120
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1302
Ciasto „Dusigrosz ” to deser dla tych, którzy chcą zjeść dość pysznego, ale p...
Odsłon: 1111
Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...
Odsłon: 120
Składniki
Kapustę odciśnij, drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w grubsze plasterki. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Zrumień na nim kiełbasę. Następnie dołóż kapustę, oprósz pieprzem mielonym i smaż 2 min. Wlej 1,5 l bulionu, gotuj, aż kapusta zmięknie.
Cebule obierz, pokrój w piórka. Ziemniaki obierz, opłucz i potnij w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę, oprósz solą i pieprzem. Dodaj ziemniaki, smaż 5 min. Następnie podlej białym winem i 1/2 szkl. bulionu. Patelnię przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś, aż ziemniaki zmiękną. Połowę warzyw włóż do kapusty. Resztę zmiksuj i dodaj do zupy. Dokładnie wymieszaj, ew. ponownie przypraw. Szczypiorek opłucz, posiekaj.
Gotową zupę rozlej do kokilek. Posyp posiekanym szczypiorkiem i ostrą mieloną papryką. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.Źródło: Tina