Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piwne tartaletki z kaszą i grzybami"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 182
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 110
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 182
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 110
Składniki
24 sztuki, czas ok. 80 min; porcja – 200 kcal, cena 60 gr.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj posiekaną zimną margarynę, jajko, piwo i sporą szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto, odłóż do schłodzenia na około godzinę.
Po tym czasie urywaj kawałki zimnego ciasta i wylepiaj nimi foremki na babeczki. Ustaw je na blasze, wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut w 180 stopniach. Przestudź lekko, wyjmij z foremek. Odstaw do całkowitego schłodzenia.
Grzyby opłucz, włóż do miseczki, zalej wodą i odstaw do namoczenia, a następnie przełóż do garnka. Zalej czystą wodą. Ugotuj z dodatkiem soli do miękkości. Odlej, pokrój na kawałki.
Kaszę ugotuj w osolnym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Dodaj łyżkę smalcu, wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut. Obierz i poszatkuj drobno dwie cebule. Na patelni rozgrzej pozostały smalec.
Poszatkowaną cebulę wrzuć na rozgrzany smalec, lekko zrumień. Dodaj osączone pokrojone grzyby. Smaż razem, mieszając, około 5 minut. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Zawartość patelni połącz z kaszą, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Farsz rozłóż do upieczonych miseczek z ciasta. Ustaw na blasze w piekarniku. Zapiekaj w 180 st. 8-10 minut.
. By skrócić czas, wykorzystaj go towe wytrawne korpusy babeczek.Źródło: Świat kobiety