Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piwne tartaletki z kaszą i grzybami"
Tradycyjne gołąbki z kaszy gryczanej z grzybami leśnymi w sosie pomidorowym.
Odsłon: 5808
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 113
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 217
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 196
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2528
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 113
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 217
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 196
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2528
Składniki
24 sztuki, czas ok. 80 min; porcja – 200 kcal, cena 60 gr.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj posiekaną zimną margarynę, jajko, piwo i sporą szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto, odłóż do schłodzenia na około godzinę.
Po tym czasie urywaj kawałki zimnego ciasta i wylepiaj nimi foremki na babeczki. Ustaw je na blasze, wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut w 180 stopniach. Przestudź lekko, wyjmij z foremek. Odstaw do całkowitego schłodzenia.
Grzyby opłucz, włóż do miseczki, zalej wodą i odstaw do namoczenia, a następnie przełóż do garnka. Zalej czystą wodą. Ugotuj z dodatkiem soli do miękkości. Odlej, pokrój na kawałki.
Kaszę ugotuj w osolnym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Dodaj łyżkę smalcu, wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut. Obierz i poszatkuj drobno dwie cebule. Na patelni rozgrzej pozostały smalec.
Poszatkowaną cebulę wrzuć na rozgrzany smalec, lekko zrumień. Dodaj osączone pokrojone grzyby. Smaż razem, mieszając, około 5 minut. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Zawartość patelni połącz z kaszą, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Farsz rozłóż do upieczonych miseczek z ciasta. Ustaw na blasze w piekarniku. Zapiekaj w 180 st. 8-10 minut.
. By skrócić czas, wykorzystaj go towe wytrawne korpusy babeczek.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młoda kapusta z pomidorami i kiełbasą
Dania główne
Makaron tortellini z mięsem mielonym i serem
Dania główne
Kwiaty czarnego bzu w cieście
Dania główne
Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie serowo-śmietanowym
Młoda kapusta z pomidorami i kiełbasą
Młoda kapusta jest u nas najlepszym daniem na każdą okazję, z pomidorami i ki...
Odsłon: 70
Makaron tortellini z mięsem mielonym i serem
przepis na smaczny , sycący obiad
Odsłon: 51