Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piwne tartaletki z kaszą i grzybami"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18491
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9508
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18491
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9508
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Składniki
24 sztuki, czas ok. 80 min; porcja – 200 kcal, cena 60 gr.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj posiekaną zimną margarynę, jajko, piwo i sporą szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto, odłóż do schłodzenia na około godzinę.
Po tym czasie urywaj kawałki zimnego ciasta i wylepiaj nimi foremki na babeczki. Ustaw je na blasze, wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut w 180 stopniach. Przestudź lekko, wyjmij z foremek. Odstaw do całkowitego schłodzenia.
Grzyby opłucz, włóż do miseczki, zalej wodą i odstaw do namoczenia, a następnie przełóż do garnka. Zalej czystą wodą. Ugotuj z dodatkiem soli do miękkości. Odlej, pokrój na kawałki.
Kaszę ugotuj w osolnym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Dodaj łyżkę smalcu, wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut. Obierz i poszatkuj drobno dwie cebule. Na patelni rozgrzej pozostały smalec.
Poszatkowaną cebulę wrzuć na rozgrzany smalec, lekko zrumień. Dodaj osączone pokrojone grzyby. Smaż razem, mieszając, około 5 minut. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Zawartość patelni połącz z kaszą, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Farsz rozłóż do upieczonych miseczek z ciasta. Ustaw na blasze w piekarniku. Zapiekaj w 180 st. 8-10 minut.
. By skrócić czas, wykorzystaj go towe wytrawne korpusy babeczek.Źródło: Świat kobiety