Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, zawsze wychodząca rodzinna pizza :)
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 198
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1178
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1224
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13338
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 198
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1178
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1224
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13338
Składniki
W szklance ciepłego mleka z rozpuszczonymi czterema szczyptami cukru rozpuścić 50g drożdży. Po 10 min. wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać. Do misy wsypać około 1/2 kg. mąki (koniecznie przesianej przez sito) i roztopione masło, 2 szczypty soli i mieszając stopniowo dolewać roztworu z drożdży i mleka. Ciasto wyrabiać, dodają pozostałą mąkę, mleko i rozpuszczone masło do czasu uzyskania jednolitej, nie lepiącej się do rąk masy (jeśli jest zbyt twarda: należy dodać mleka; jeśli ciasto lepi się do rąk należy dodać rozpuszczonego masła). Ciasto należy pozostawić w przykrytej misie w ciepłym miejscu (30C) na około 40 min. W między czasie pokroić w plastry pieczarki i z dodatkiem łyżki masła dusić je na małym ogniu bez przykrycia do momentu odparowania zawartej w nich wody (aż zaczną skwierczeć). Pokroić w plastry kiełbasę, cebulę, paprykę, boczek i ogórki konserwowe (które należy osuszyć ręcznikami papierowymi). Zetrzeć na tarce ser. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dużej blasze wysmarowanej olejem lub margaryną (nie tworząc wystających brzegów), nałożyć pokrojone kiełbaski, cebulę, podduszone pieczarki, boczek, ogórki i paprykę. Włożyć do nagrzanego do 230C piekarnika i piec 12 min. Po tym czasie wyjąć pizze, posypać przyprawami oraz startym serem i piec dalej w temp. 180C przez około 13min (zależnie od grubości ciasta).