Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 101
Dodano: 15.03.2008
Odsłon: 20497
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
W szklance ciepłego mleka z rozpuszczonymi czterema szczyptami cukru rozpuścić 50g drożdży. Po 10 min. wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać. Do misy wsypać około 1/2 kg. mąki (koniecznie przesianej przez sito) i roztopione masło, 2 szczypty soli i mieszając stopniowo dolewać roztworu z drożdży i mleka. Ciasto wyrabiać, dodają pozostałą mąkę, mleko i rozpuszczone masło do czasu uzyskania jednolitej, nie lepiącej się do rąk masy (jeśli jest zbyt twarda: należy dodać mleka; jeśli ciasto lepi się do rąk należy dodać rozpuszczonego masła). Ciasto należy pozostawić w przykrytej misie w ciepłym miejscu (30C) na około 40 min. W między czasie pokroić w plastry pieczarki i z dodatkiem łyżki masła dusić je na małym ogniu bez przykrycia do momentu odparowania zawartej w nich wody (aż zaczną skwierczeć). Pokroić w plastry kiełbasę, cebulę, paprykę, boczek i ogórki konserwowe (które należy osuszyć ręcznikami papierowymi). Zetrzeć na tarce ser. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dużej blasze wysmarowanej olejem lub margaryną (nie tworząc wystających brzegów), nałożyć pokrojone kiełbaski, cebulę, podduszone pieczarki, boczek, ogórki i paprykę. Włożyć do nagrzanego do 230C piekarnika i piec 12 min. Po tym czasie wyjąć pizze, posypać przyprawami oraz startym serem i piec dalej w temp. 180C przez około 13min (zależnie od grubości ciasta).
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

aga_w23 19 września 2009Zgłoś do usunięcia
Fajny przepis, ale mleka chyba powinno być szklanka i 200ml. Ciasta w tych proporcjach wysarczy na 2 duże blachy0 Kto głosował? | Odpowiedz

gvlba 09 lipca 2008Zgłoś do usunięcia
co to za przepis?kielbasa parowkowa,jajka i majeranek? pracowalam w pizzerni i nigdy nie slyszalam ani nie widzialam zeby ktos dawal do ciasta jajka.pizza z majerankiem to tez jakis wynalazek!proponuje bazylie albo ziola prowansalskie!0 Kto głosował? | Odpowiedz