Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pizza z boczkiem, papryką i lazurem"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 19
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3463
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 106
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 837
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 19
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3463
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 106
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 837
Składniki
55 min • Porcja 250 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 8 porcji
Robię zaczyn: wodę łączę z ciepłym mlekiem, dodaję cukier, mieszam. Wrzucam pokruszone drożdże, posypuję łyżeczką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia.
Mąkę pszenną mieszam z semoliną i solą. Dodaję jajko, oliwę, zaczyn i wyrabiam ciasto. Formuję kulę, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na dwie części, rozwałkowuję je na dwa okrągłe placki, układam je na blasze.
Nadzienie: placki drożdżowe smaruję ajvarem, rozkładam na nim plasterki pokrojonych pieczarek, boczku, cukinii oraz paprykę pociętą w paseczki. Całość oprószam przyprawą do pizzy.
Na wierzchu kładę pokrojony cieniutko ser pleśniowy. Piekę ok. 20 min w temp. 190°C. Podaję z sosem czosnkowym lub keczupem.Źródło: Kobieta i życie