Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na spotkanie przy grillu z rodziną czy przyjaciółmi. Prawdziwy raj dla podniebienia.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 317
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2266
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3029
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 661
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 317
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2266
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3029
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 661
Składniki
Ciasto trzeba zrobić na minimum 1 godzinę przed pieczeniem. Najlepiej rano przed wieczornym grillowaniem. Wodę wymieszać z solą a następnie zalać mąkę w misce i wymieszać.
Drożdże rozpuścić w mleku (można dodać pół łyżeczki cukru). Jak się dobrze wymiesza, dodać drożdże z mlekiem do masy.
Dodać łyżkę oliwy lub oleju i zacząć ugniatać całość. Masa powinna być dosyć sztywna, ale nie aż klejąca. Jeśli bardzo się klei, można dodać trochę mąki. Jeśli z kolei jest za twarda, troszkę wody. Tak przygotowane ciasto włożyć do pojemnika i zamknąć szczelnie pokrywką.
Odstawić na co najmniej 1 godzinę aby rosło. Jak już mamy grill, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 3-4 mm.
Przyda się kawałek papieru do pieczenia, lub coś co pozwoli nam zsunąć ciasto na grill. Zanim położysz ciasto na grill, przetrzyj ruszt olejem, zapobiegnie to przylepieniu ciasta.
Kładziemy ciasto na ruszt i podpiekamy go około 1 minutę z każdej strony. Oby się nie przypaliło.
Zdejmujemy ciasto z rusztu i na tak podpieczone nakładamy sos pomidorowy. Posypujemy go bazylią.
Nakładamy posiekane pieczarki, posypujemy serem i na wierzchu układamy szynkę. Całość posypujemy oregano.
Kładziemy tak przygotowaną pizzę na kawałku folii aluminiowej (w ten sposób spód nam się nie spali).
Przykrywamy grill pokrywką (lub gazetą lub folią aluminiową) aby całość sera ładnie się roztopiła. Tak powinna się piec około 3-5 minut.
Kroimy w porcję i delektujemy się pizzą, która smakuje tak jak wyjęta prosto z pieca drzewnego we włoskiej restauracji.