Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
świetna alternatywa dla pizzy, ale bardziej wykwintna
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103924
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2015
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5888
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5888
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103924
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2015
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5888
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5888
Składniki
Do przesianej i osolonej mąki dodać ciepłe, miękkie masło i wyrobić, jak na kruche ciasto. Dodać 1 jajko, szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na min. 1/2 godz.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasę i podsmażyć. Pozostawić do wystudzenia. W misce rozkłócić 4 jaja ze śmietaną, dodać pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki, na koniec wymieszać z wystudzonym boczkiem lub kiełbasą.
Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej) do wielkości formy do tarty o średnicy 30 cm. Formę wykleić ciastem, a następnie bardzo gęsto nakłuć je widelcem. Na cieście położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć je surową fasolą. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na 20 min. Po wyjęciu z piekarnika, zdjąć fasolę i papier, a na ciasto wylać masę jajeczno-mięsną. Ponownie wstawić do piekarnika na 25 min. Zapiec. Pyszne na ciepło i na zimno.