Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek z grzybami"
Drożdże wkrusz do kubeczka, rozmieszaj z odrobiną ciepłej (ale nie gorącej!) wody, łyżeczką cukru oraz łyżką mąki. Powstały zaczyn przykryj czystą ściereczką i odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn powinien podwoić objętość.
Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj 3 łyżki oleju, 300 ml letniej wody, łyżeczkę soli oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Wierzch posmaruj łyżką oleju. Odstaw pod przykryciem na godzinę.
Grzyby leśne (np. kurki, podgrzybki, borowiki) oczyść starannie, opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Żółty ser (lub mozzarellę) oraz boczek posiekaj na kawałki.
Na łyżce oleju przesmaż cebulę z boczkiem. Dodaj rozdrobnione grzyby i kilka igiełek rozmarynu. Duś całość na średnim ogniu około 10 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na owalny placek, ułóż na blasze, odstaw na około 20 min. Posmaruj resztą oleju. Piecz 25 minut w temp. 225 st. Na upieczonym spodzie rozłóż grzybowy farsz i żółty ser. Zapiekaj 5 min, ozdób rukolą.Źródło: Świat kobiety
Tak przygotowane grzyby doskonale nadają się do sosów, do zupy, do sałatek.
Odsłon: 1215
Młoda kapusta w takim wydaniu , to królowa stołu.
Odsłon: 108
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne bar...
Odsłon: 32
Siekane kotleciki drobiowe z groszkiem to doskonała alternatywa dla tradycyjn...
Odsłon: 84
Wrapy to sprawdzony pomysł na letni, szybki obiad. Są uwielbiane przez wszyst...
Odsłon: 128
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 206
Młoda kapusta w takim wydaniu , to królowa stołu.
Odsłon: 108
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne bar...
Odsłon: 32
Siekane kotleciki drobiowe z groszkiem to doskonała alternatywa dla tradycyjn...
Odsłon: 84
Wrapy to sprawdzony pomysł na letni, szybki obiad. Są uwielbiane przez wszyst...
Odsłon: 128
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 206
Składniki
Drożdże wkrusz do kubeczka, rozmieszaj z odrobiną ciepłej (ale nie gorącej!) wody, łyżeczką cukru oraz łyżką mąki. Powstały zaczyn przykryj czystą ściereczką i odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn powinien podwoić objętość.
Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj 3 łyżki oleju, 300 ml letniej wody, łyżeczkę soli oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Wierzch posmaruj łyżką oleju. Odstaw pod przykryciem na godzinę.
Grzyby leśne (np. kurki, podgrzybki, borowiki) oczyść starannie, opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Żółty ser (lub mozzarellę) oraz boczek posiekaj na kawałki.
Na łyżce oleju przesmaż cebulę z boczkiem. Dodaj rozdrobnione grzyby i kilka igiełek rozmarynu. Duś całość na średnim ogniu około 10 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na owalny placek, ułóż na blasze, odstaw na około 20 min. Posmaruj resztą oleju. Piecz 25 minut w temp. 225 st. Na upieczonym spodzie rozłóż grzybowy farsz i żółty ser. Zapiekaj 5 min, ozdób rukolą.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Soczysta karkówka z grilla
Dania główne
Siekane kotleciki drobiowe
Dania główne
Ślimaczki z młodej kapusty
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Soczysta karkówka z grilla
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne bar...
Odsłon: 32
Siekane kotleciki drobiowe
Siekane kotleciki drobiowe z groszkiem to doskonała alternatywa dla tradycyjn...
Odsłon: 84