Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek z grzybami"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Drożdże wkrusz do kubeczka, rozmieszaj z odrobiną ciepłej (ale nie gorącej!) wody, łyżeczką cukru oraz łyżką mąki. Powstały zaczyn przykryj czystą ściereczką i odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn powinien podwoić objętość.
Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj 3 łyżki oleju, 300 ml letniej wody, łyżeczkę soli oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Wierzch posmaruj łyżką oleju. Odstaw pod przykryciem na godzinę.
Grzyby leśne (np. kurki, podgrzybki, borowiki) oczyść starannie, opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Żółty ser (lub mozzarellę) oraz boczek posiekaj na kawałki.
Na łyżce oleju przesmaż cebulę z boczkiem. Dodaj rozdrobnione grzyby i kilka igiełek rozmarynu. Duś całość na średnim ogniu około 10 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na owalny placek, ułóż na blasze, odstaw na około 20 min. Posmaruj resztą oleju. Piecz 25 minut w temp. 225 st. Na upieczonym spodzie rozłóż grzybowy farsz i żółty ser. Zapiekaj 5 min, ozdób rukolą.Źródło: Świat kobiety