Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek ze śmietaną i cebulą

Placek ze śmietaną i cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19076

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Placek ze śmietaną i cebulą"

Składniki

  • pół kg mąki typ 650
  • 1 dag drożdży
  • 50 ml oliwy
  • sól
  • łyżeczka cukru
  • 4 duże cebule
  • łyżka brązowego cukru
  • świeży lub suszony rozmaryn
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek ze śmietaną i cebulą

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Aleksandra Skarzyńska z Lubawy

  2. Ciasto: drożdże rozrób z cukrem i pół szklanki ciepłej wody. Odstaw do wyrośnięcia. Łyżkę soli rozpuść w 50 ml ciepłej wody. Mąkę wymieszaj z kilkoma łyżkami wody. Dodaj drożdże, wodę z solą, wyrabiaj 3-5 min. Wlej oliwę, wyrób. Odstaw do wyrośnięcia.

  3. Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj. Ułóż na blasze, ponakłuwaj, posyp solą i rozmarynem.

  4. Cebulę pokrój, posyp brązowym cukrem, podsmaż na oleju. Ułóż na cieście. Piecz 15 min w 200°C.

  5. Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,40 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń