Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane faszerowane pieczarkami

Przepis dnia 2020-03-12
Placki ziemniaczane faszerowane pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4527

Dodano:

Odsłon: 5303

Placki ziemniaczane faszerowane pieczarkami to bardzo smaczna odmiana tradycyjnych placków ziemniaczanych. Nadzienie świetnie komponuje smakowo z ziemniakami. Moje placki rozeszły się w oka mgnieniu po usmażeniu. Wiadomo, najsmaczniejsze są ciepłe. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej, bo akurat na taką miałam składniki w lodówce. Smażyłam placki na mniejszym ogniu. Z tych ilości składników co podałam w przepisie wyszło mi 10 większych placków

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz ziołowy i czarny
  • Na farsz:
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula mała
  • Sól
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane faszerowane pieczarkami

Przygotowanie

  1. Przygotowałam ciasto
    Ziemniaki i cebulę starłam na tarce o drobnych oczkach i odstawiłam by puściły sok. Po ok. 1 godzinie odlałam sok pozostawiając w misce powstałą skrobię. Dodałam łyżeczkę soli, oprószyłam pieprzami, wbiłam jajko i dodałam mąkę. Wymieszałam ciasto.

  2. Przygotowałam pieczarki
    Pieczarki starłam na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroiłam w kostkę. Cebulę zeszkliłam na dwóch łyżkach oleju i dodałam pieczarki. Posoliłam i smażyłam aż zmniejszą swoją objętość.

  3. Usmażyłam placki
    Na dużej patelni rozgrzałam olej i łyżką nakładałam cienko masę ziemniaczaną, na to nakładałam warstwę pieczarek i całość przykrywałam drugą cienką warstwą masy ziemniaczanej. Smażyłam do zarumienienia się na złoto brązowy kolor z jednej i drugiej strony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 12 marca Bardzo dobre są też z kapustą ( przygotowaną jak do łazanek z kapustą lub do krokietów ) lub wędliną - ale z kapustą są lepsze. Takie placki ( z kapustą ) podaję z sosem pieczarkowym - naprawdę dobre - polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kulinarne_Kombinacje 11 marca Ciekawy przepis:) jeszcze takiej wersji placków nie próbowałam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 27 lutego Placki ziemniaczane w pysznym wydaniu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń