Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki z kalafiora to pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian. Są doskonałą alternatywą dla klasycznych, mięsnych kotletów. Mają delikatną konsystencję, bogaty smak (można dowolnie eksperymentować z dodatkami, przyprawami…), a przy tym są zdrowsze i mniej kaloryczne niż dania z wieprzowiny czy wołowiny.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Składniki
Oddziel różyczki kalafiora od głąba, usuwając możliwie najwięcej twardych części. Umieść różyczki w garnku do gotowania na parze i obgotuj (na parze) przez kilka minut. Kalafior powinien być półtwardy. Tak przygotowane warzywo bardzo drobno posiekaj i podsusz na patelni (bez tłuszczu), by wyparował z niego nadmiar wody.
Posiekaj drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Połącz w misce kalafior, cebulę, czosnek, ser żółty, jajko i śmietanę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i curry. Zamiast curry (lub łącznie z nim) możesz użyć innych przypraw, które lubisz, np. oregano albo sproszkowaną czerwoną paprykę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i uformuj z powstałej masy małe placuszki.
Usmaż placuszki na rozgrzanym oleju – około 3 minuty po każdej ze stron. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw i sosem, np. czosnkowym.