Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwica z indyka owijana boczkiem

Polędwica z indyka owijana boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 49

Wypróbowany przepis na "Polędwica z indyka owijana boczkiem"

Składniki

  • 2 polędwiczki z indyka po ok. 250 g
  • 250 g wędzonego boczku w plasterkach
  • świeży szpinak
  • suszone pomidory
  • krojona mozzarella
  • 2 łyżki masła klarowanego. Sałatka z kaszy kuskus: 130 g kaszy kuskus
  • 80 g mrożonego groszku
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek zielonego ogórka. Do smaku: sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 65 min • Porcja 245 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 4 porcje

  2. Opłukane i osuszone polędwiczki z indyka rozbijam cienko na kształt prostokąta. Oprószam je z obu stron solą i pieprzem. Wzdłuż dłuższego boku układam suszone pomidory, liście szpinaku i posypuję pokrojoną mozzarellą. Polędwiczki dość ciasno zwijam. Plasterki boczku układam na szerokość indyczych roladek i dokładnie owijam nimi całe mięso.

  3. Roladki układam w żaroodpornym naczyniu z rozgrzanym masłem klarowanym i wstawiam je do nagrzanego do 200°C piekarnika z termoobiegiem. Piekę 35-40 minut. W trakcie pieczenia 3 razy polewam je powstałym sosem. Po wyjęciu odczekuję 5-6 minut i kroję je w grubsze plastry. Podaję na sałatce.

  4. Sałatka z kaszy kuskus: kaszę zalewam osolonym wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), a po około 5 minutach mieszam i odstawiam do ostudzenia. W tym czasie gotuję do miękkości groszek i odstawiam do ostudzenia. Do kaszy dodaję groszek, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórek, doprawiam do smaku. Przed podaniem skrapiam oliwą z oliwek.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń