Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Polędwiczka w cieście"
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 346
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1206
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1268
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13415
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 346
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1206
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1268
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13415
Składniki
Polędwiczkę oczyść z błon, opłucz i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem, włóż do lodówki na ok. 60 min.
Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub pokrój w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, obsmaż po ok. 2 min z każdej strony. Na patelnię wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj natkę, wymieszaj. Wystudzone mięso posmaruj musztardą.
Z ciasta francuskiego odetnij pasek szerokości 10 cm, potnij radełkiem na wąskie paski. Na pozostałym cieście ułóż plastry szynki lub boczku (tak, by na siebie nachodziły) i rozłóż masę pieczarkową. Na środku ułóż polędwiczkę, zwiń w roladę. Udekoruj paseczkami ciasta, wierzch posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200°C, nastę pnie wierzch przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze ok. 5 minut.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 440 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie