Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Polędwiczka w cieście"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1323
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25076
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 170
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1323
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25076
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 170
Składniki
Polędwiczkę oczyść z błon, opłucz i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem, włóż do lodówki na ok. 60 min.
Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub pokrój w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, obsmaż po ok. 2 min z każdej strony. Na patelnię wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj natkę, wymieszaj. Wystudzone mięso posmaruj musztardą.
Z ciasta francuskiego odetnij pasek szerokości 10 cm, potnij radełkiem na wąskie paski. Na pozostałym cieście ułóż plastry szynki lub boczku (tak, by na siebie nachodziły) i rozłóż masę pieczarkową. Na środku ułóż polędwiczkę, zwiń w roladę. Udekoruj paseczkami ciasta, wierzch posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200°C, nastę pnie wierzch przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze ok. 5 minut.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 440 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie