Dania główne Przepis na:
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Poledwiczki umyc,oczyścić z błon pokroić na talarki ok 2 cm szerokości.Rozgrzać plante i smażyc poledwiczki do uzyskania lekkiego zrumieniania.Pod koniec smażenia dodać sól,pieprz i lyżke masła.W rondelku zagotować pokrojone figi,dodać otartą skórke z cytryny wycisąć sok.Podgotowac do miekkości figi dodajac troche cukru waniliowego.Mąke ziemniaczaną rozpuścic w 1/4 szklanki zimnej wody i niewielkimi porcjami dodawac do sosu tak aby uzyskać odpowiednia konsystencję.Podbić śmietanką.Ułożyc plastry polędwiczki po 1/4 obwodu białego talerza,polać sosem z figami.Podawać z gałką dobrze wytajonego ryżu. Mile widziana pasujaca do wszystkiego sałatka oraz lampka dobrego białego wina(półwytranego oczywiście)Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Netka34 09 marca 2011Zgłoś do usunięcia
a gdzie moj komentarz? to jeszcze raz:) jest to pyszne danie, ktore od dawna gotuje z jedna roznica: figi gotuje jak autor z cytryna i cukrem waniliowym, ale na koniec dolewam tylko smietanke 30%, bez zadnej maki ziemniaczanej, poniewaz do takich lekkich dan zawiesisty sos nie pasuje. Najpierw na talerz daje porce sosu z figami, na to ukladam poledwice i ewentualnie na nia klade czastki fig. W kazdym razie polecam to danie.0 Kto głosował? | Odpowiedz