Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne danie na świąteczny obiad lub kolację
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16845
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 319
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 841
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23854
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16845
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 319
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 841
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23854
Składniki
Polędwiczki umyć, oczyścić z błon, pokroić w ukośne plastry grubości ok. 2,5 cm. Lekko rozbić drewnianym tłuczkiem, posolić, popieprzyć, zalać oliwą, wymieszać i wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc. Kurki świeże umyć pod bieżącą wodą, oczyścić, większe przekroić na pół, wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować 7-10 minut, odcedzić. Mrożone grzyby wrzucić na osolony wrzątek, poczekać aż się zagotują, gotować 3-5 minut, odcedzić, przestudzić. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odsączone i przestudzone kurki, można podlać kilkoma łyżkami bulionu, ale ostrożnie, bo kurki i tak puszczą sok w trakcie smażenia. Grzyby dusimy na małym ogniu około 20 – 25 minut, następnie zdejmujemy patelnię z ognia, powoli dodajemy całe opakowanie śmietany uważając, żeby się nie zwarzyła. Stawiamy patelnię z powrotem na małym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, podlewamy kilkoma łyżkami bulionu. Polędwiczki wyjmujemy z oliwy i układamy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej). Smażymy krótko na dosyć silnym ogniu, kilkukrotnie przekładając na obie strony. Usmażone polędwiczki wykładamy na ogrzane talerze, polewamy sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i natychmiast podajemy. Wybornie smakują z kopytkami i zieloną fasolką szparagową z wody. Smacznego !