Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne danie na świąteczny obiad lub kolację
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 612
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 359
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 612
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 359
Składniki
Polędwiczki umyć, oczyścić z błon, pokroić w ukośne plastry grubości ok. 2,5 cm. Lekko rozbić drewnianym tłuczkiem, posolić, popieprzyć, zalać oliwą, wymieszać i wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc. Kurki świeże umyć pod bieżącą wodą, oczyścić, większe przekroić na pół, wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować 7-10 minut, odcedzić. Mrożone grzyby wrzucić na osolony wrzątek, poczekać aż się zagotują, gotować 3-5 minut, odcedzić, przestudzić. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odsączone i przestudzone kurki, można podlać kilkoma łyżkami bulionu, ale ostrożnie, bo kurki i tak puszczą sok w trakcie smażenia. Grzyby dusimy na małym ogniu około 20 – 25 minut, następnie zdejmujemy patelnię z ognia, powoli dodajemy całe opakowanie śmietany uważając, żeby się nie zwarzyła. Stawiamy patelnię z powrotem na małym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, podlewamy kilkoma łyżkami bulionu. Polędwiczki wyjmujemy z oliwy i układamy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej). Smażymy krótko na dosyć silnym ogniu, kilkukrotnie przekładając na obie strony. Usmażone polędwiczki wykładamy na ogrzane talerze, polewamy sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i natychmiast podajemy. Wybornie smakują z kopytkami i zieloną fasolką szparagową z wody. Smacznego !