Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne danie na świąteczny obiad lub kolację
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 443
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 139
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5533
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1111
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 445
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1228
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 443
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 139
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5533
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1111
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 445
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1228
Składniki
Polędwiczki umyć, oczyścić z błon, pokroić w ukośne plastry grubości ok. 2,5 cm. Lekko rozbić drewnianym tłuczkiem, posolić, popieprzyć, zalać oliwą, wymieszać i wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc. Kurki świeże umyć pod bieżącą wodą, oczyścić, większe przekroić na pół, wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować 7-10 minut, odcedzić. Mrożone grzyby wrzucić na osolony wrzątek, poczekać aż się zagotują, gotować 3-5 minut, odcedzić, przestudzić. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odsączone i przestudzone kurki, można podlać kilkoma łyżkami bulionu, ale ostrożnie, bo kurki i tak puszczą sok w trakcie smażenia. Grzyby dusimy na małym ogniu około 20 – 25 minut, następnie zdejmujemy patelnię z ognia, powoli dodajemy całe opakowanie śmietany uważając, żeby się nie zwarzyła. Stawiamy patelnię z powrotem na małym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, podlewamy kilkoma łyżkami bulionu. Polędwiczki wyjmujemy z oliwy i układamy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej). Smażymy krótko na dosyć silnym ogniu, kilkukrotnie przekładając na obie strony. Usmażone polędwiczki wykładamy na ogrzane talerze, polewamy sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i natychmiast podajemy. Wybornie smakują z kopytkami i zieloną fasolką szparagową z wody. Smacznego !