Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polędwiczki wieprzowe zapiekane z fasolką szparagową"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1213
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1213
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Fasolkę szparagową oczyścić z końcówek, pokroić na kawałki. Wrzucić na lekko posolony wrzątek, gotować 15 minut. Natkę pietruszki i tymianek opłukać, osuszyć. Odłożyć trochę ziół do dekoracji, resztę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
W garnku rozgrzać 3 dag masła. Zeszklić na nim połowę cebuli. Oprószyć mąką. Krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z zimnym bulionem i mlekiem. Dodać tymianek. Gotować, mieszając, 5 minut. Dołożyć gorgonzolę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Polędwiczki oczyścić, każdą pokroić na 5-6 plasterków i owinąć je plasterkami boczku. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść medaliony. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec oprószyć pieprzem i solą. Zdjąć z patelni.
Tłuszcz ze smażenia mięsa wymieszać z sosem serowym. Na patelni rozgrzać resztę masła. Zeszklić na nim pozostałą cebulę. Dołożyć odcedzoną fasolkę. Posypać ją natką pietruszki. Chwilę razem poddusić. Przyprawić do smaku.
Fasolkę rozłożyć na spodzie żaroodpornej formy. Ułożyć na niej mięso. Polać sosem serowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25 minut. Zapiekankę udekorować odłożoną natką pietruszki i tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco