Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polędwiczki wieprzowe zapiekane z fasolką szparagową"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4937
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9787
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1455
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4937
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9787
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1455
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Fasolkę szparagową oczyścić z końcówek, pokroić na kawałki. Wrzucić na lekko posolony wrzątek, gotować 15 minut. Natkę pietruszki i tymianek opłukać, osuszyć. Odłożyć trochę ziół do dekoracji, resztę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
W garnku rozgrzać 3 dag masła. Zeszklić na nim połowę cebuli. Oprószyć mąką. Krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z zimnym bulionem i mlekiem. Dodać tymianek. Gotować, mieszając, 5 minut. Dołożyć gorgonzolę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Polędwiczki oczyścić, każdą pokroić na 5-6 plasterków i owinąć je plasterkami boczku. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść medaliony. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec oprószyć pieprzem i solą. Zdjąć z patelni.
Tłuszcz ze smażenia mięsa wymieszać z sosem serowym. Na patelni rozgrzać resztę masła. Zeszklić na nim pozostałą cebulę. Dołożyć odcedzoną fasolkę. Posypać ją natką pietruszki. Chwilę razem poddusić. Przyprawić do smaku.
Fasolkę rozłożyć na spodzie żaroodpornej formy. Ułożyć na niej mięso. Polać sosem serowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25 minut. Zapiekankę udekorować odłożoną natką pietruszki i tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco