Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polenta z kaszy kukurydzianej"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 282
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 88
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 127
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 282
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 88
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 127
Składniki
Do gotującej się w dość wysokim garnku wody wsypujemy sól i, stopniowo, kaszkę kukurydzianą. Całość bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tak aby nie powstały grudki.
Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut, ciągle mieszając, by kasza się nie przypaliła. Jeśli zacznie bardzo gęstnieć, można dodać trochę wody i dalej gotować.
Dużą drewnianą deskę moczymy w zimniej wodzie. Wykładamy na nią kaszę, wierzch i boki wyrównujemy szpatułką. Studzimy kilka minut, po czym tniemy polentę na kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pokrojoną w kostkę wędlinę i paprykę. Dusimy 5 minut, dodajemy pokrojone w plasterki cukinie.
Dusimy, aż cukinia zmięknie. Mieszankę mięsno-warzywną wykładamy na polentę. Dekorujemy cząstkami pomidorów i świeżymi ziołami.
Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 425 kcal
Białko 11 g
Tłuszcz 5 g
Węglowodany 71 gŹródło: Rewia