Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polenta z kaszy kukurydzianej"
Do gotującej się w dość wysokim garnku wody wsypujemy sól i, stopniowo, kaszkę kukurydzianą. Całość bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tak aby nie powstały grudki.
Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut, ciągle mieszając, by kasza się nie przypaliła. Jeśli zacznie bardzo gęstnieć, można dodać trochę wody i dalej gotować.
Dużą drewnianą deskę moczymy w zimniej wodzie. Wykładamy na nią kaszę, wierzch i boki wyrównujemy szpatułką. Studzimy kilka minut, po czym tniemy polentę na kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pokrojoną w kostkę wędlinę i paprykę. Dusimy 5 minut, dodajemy pokrojone w plasterki cukinie.
Dusimy, aż cukinia zmięknie. Mieszankę mięsno-warzywną wykładamy na polentę. Dekorujemy cząstkami pomidorów i świeżymi ziołami.
Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 425 kcal
Białko 11 g
Tłuszcz 5 g
Węglowodany 71 gŹródło: Rewia
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 30
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 101
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 196
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 94
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1085
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 30
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 101
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 196
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 94
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1085
Składniki
Do gotującej się w dość wysokim garnku wody wsypujemy sól i, stopniowo, kaszkę kukurydzianą. Całość bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tak aby nie powstały grudki.
Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut, ciągle mieszając, by kasza się nie przypaliła. Jeśli zacznie bardzo gęstnieć, można dodać trochę wody i dalej gotować.
Dużą drewnianą deskę moczymy w zimniej wodzie. Wykładamy na nią kaszę, wierzch i boki wyrównujemy szpatułką. Studzimy kilka minut, po czym tniemy polentę na kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pokrojoną w kostkę wędlinę i paprykę. Dusimy 5 minut, dodajemy pokrojone w plasterki cukinie.
Dusimy, aż cukinia zmięknie. Mieszankę mięsno-warzywną wykładamy na polentę. Dekorujemy cząstkami pomidorów i świeżymi ziołami.
Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 425 kcal
Białko 11 g
Tłuszcz 5 g
Węglowodany 71 gŹródło: Rewia
Przepisy Dania główne
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Dania główne
Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 445
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 1662