Do góry

Dania główne Przepis na:

Półmisek prowansalski z tuszką królika

Półmisek prowansalski z tuszką królika

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Półmisek prowansalski z tuszką królika"

Składniki

  • 1 tuszka królika (ok. 1 kg) albo 4 podudzia kurczaka
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych grzybków
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 10 dag masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka majeranku qszczypiorek i czerwona papryka do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Półmisek prowansalski z tuszką królika

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój na porcje. Czosnek posiekaj, domieszaj oliwę i majeranek, natrzyj mięso, odstaw na noc. Grzyby zalej 1/3 szkl. wrzątku, gotuj 20 minut. Warzywa obierz, pokrój na duże kawałki.

  2. Połowę masła rozpuść na patelni. Włóż mięso, obsmaż z każdej strony. Dołóż warzywa, smaż ok. 10 minut. Wlej wino, wsyp przyprawy, zwiększ ogień i duś przez 10 minut.

  3. Gdy sos się zredukuje, przełóż mięso z dodatkami do naczynia wysmarowanego resztą masła. Wlej wodę z grzybami, ew. przykryj folią aluminiową. Zapiekaj 40-50 minut w 180°C.

  4. Zlej do garnuszka sos z pieczenia. Zagrzej, wlej śmietankę i mieszaj, aż sos odparuje i zgęstnieje. Ewentualnie posól. Danie polej sosem, posyp pokrojonym szczypiorkiem i papryką.

  5. Marynaty dla smakoszy

  6. Twoje danie będzie równie wyborne, jeśli królika zamarynujesz w inny sposób. Do tego delikatnego mięsa pasowała będzie zalewa zrobiona z 3 łyżek ostrej musztardy, 2 łyżek tymianku oraz 5 łyżek oliwy.

  7. Polej nią królika, dobrze wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce. A jeśli wolisz bardziej ziołowe smaki, natrzyj tuszkę granulowanym czosnkiem, suszonym tymiankiem, pietruszką, bazylią i słodką papryką w proszku.

  8. W marynacie tego rodzaju królik powinien poleżeć minimum 24 godziny. Wtedy mięso będzie nie tylko aromatyczne, ale też kruche i bardzo soczyste.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń