Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Potrawka na sposób boloński"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
Składniki
Pomidory zmiksuj razem z zalewą. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Boczek pokrój w słupki. Marchewki obierz, pokrój w kosteczkę. Łodygi selera oczyść, drobno potnij.
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i cebulę, mieszając, podduś na szklisto. Dołóż boczek, a kiedy się zrumieni, dodaj marchewkę, seler oraz koncentrat pomidorowy. Całość zasmaż. Dołóż mielone mięso. Smaż 1-2 minuty na dużym płomieniu.
Podlej bulionem, winem i zmiksowanymi pomidorami. Przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano oraz bazylią. Zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i duś około 50 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby danie nie przywierało do dna garnka.
Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Dodaj do pozostałych składników ok. 15 minut przed końcem gotowania. Bułki pokrój w kosteczkę. Zrumień w mocno rozgrzanym piekarniku. Posyp nimi potrawkę. Udekoruj dymkami i bazylią. Podawaj, np. z kwaśną śmietaną.
ok. 65 minut, 1 porcja ok. 700 kcalŹródło: Tina