Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 746
Dodano: 22.02.2008
Odsłon: 80256
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
mąkę mieszamy z solą,drożdżami i oregano.Dodajemy jajko i łyżke oliwy.Nasrępnie powoli wlewamy wode ciągle wyrabiając ciasto.kiedy będzie już sprężyste dodajemy reszte oliwy i wyrabiamy ok.2 min.czekamy ok.30 min aż wyrośnie.W tym czasie robimy sos.zeszklić cebulke,dodać pomidory.kiedy sos zgęstnieje dodajemy czosnek i zioła.Ciasto układamy na wysmarowanej oliwą blaszce i smaryjemy sosem.kładziemy ulubione składniki (jeszcze bez sera) i pieczemy 12min. w piekariniku 240 stopni.potem posypujemy serem i zmniejszamy temp.do 210 stopni.pieczemy jeszcze 10 min.Smacznego !!!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Panek 24 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Można zrobić pizze w domowych warunkach, jednak nigdy ale to nigdy, nie będzie taka jak z pizzerii :)Chyba że ma ktoś specjalny piec w domu, bo w piekarniku elektrycznym, prodiżu czy piekarniku kuchennym niema szans na zrobienie takiego ciasta. Miałem 2 przepisy ciast prosto z pizzerii i ciasto wyszło sztywne :)
To samo jest z goframi, jeszcze 2 - 3 lata temu nie było gofrownic z dużą mocą sprzedawanych w każdym markecie, tylko takie w których gofr = flak... nie ma się co kłócić i o co :) ja lubię swoją domową pizze mimo że można by łamać na jej spodzie zęby ...
7 Kto głosował? | Odpowiedz

tosia67 12 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
hahaha Ivona szuka wrażeń...hihi,bo sama nic nie UMIE;)8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ivona 10 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
tosia67 nie piernicz....Gość ma rację.Nigdy w domowych warunkach nie da się zrobić prawdziwej pizzy ! To co napisał....temperatura....to bariera nie do pokonania.!!!!! W domowych warunkach (temp.250 stopni) możemy sobie najwyżej zrobić zapiekankę i proszę nie nazywajmy tego pizzą...!!!!2 Kto głosował? | Odpowiedz

tosia67 10 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Gość poniżej(2008-05-16 02:39nie ma racji!!!! Wystarczy trochę cierpliwosci i dobrego przepisu na ciasto do pizzy,ale zależy to też od piekarnika.Moja rada to EKSPERYMENTOWAĆ:)))Sprawdzi się w końcu ten jeden jedyny przepis !:)))3 Kto głosował? | Odpowiedz

Mery1987 10 kwietnia 2008Zgłoś do usunięcia
Robiłam tą pizze bez jajka i rzeczywiście wyszła lepsza :D !dziękuję za rade i pozdrawiam15 Kto głosował? | Odpowiedz

sikorka21 25 lutego 2008Zgłoś do usunięcia
mam pytanie na blasze o jakiej średnicy najlepiej piec tą pizze??4 Kto głosował? | Odpowiedz