Do góry

Dania główne Przepis na:

Przekładaniec ziemniaczany z sosem pieczarkowym

Przekładaniec ziemniaczany z sosem pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 5345

Cudowne połączenie placków ziemniaczanych z pieczarkami w śmietanie. Prawdziwa rozkosz, która rozpływa się w ustach!

Składniki

  • Placki ziemniaczane:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • Sos pieczarkowy:
  • 2 cebule
  • 1kg pieczarek
  • śmietana 18 %
  • sól, pieprz i cukier
  • Wierzch:
  • śmietana 18 %
  • zioła prowansalskie
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Przekładaniec ziemniaczany z sosem pieczarkowym

Przygotowanie

  1. * Placki ziemniaczane:
    1,5 kg ziemniaków i 3 cebule miksujemy w maszynie. Dodajemy 2 jajka, 4 łyżki mąki, 1 cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie wszystko mieszamy i smażymy placki na rozgrzanej olejem patelni.

  2. * Sos pieczarkowy:
    2 cebule pokrojone w drobną kostkę smażymy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy 1kg pieczarek pokrojonych w grube plastry. Kiedy pieczarki będą wystarczająco miękkie , wlewamy 1 śmietanę 18% i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem

  3. Układamy sos na placku ziemniaczanym, kładziemy kolejny, a na wierzch śmietanę 18% i posypujemy ziołami prowansalskimi :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 stycznia 2018 Placki ziemniaczane z takim sosem to bajka!Uwielbiam :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 stycznia 2018 No, no, na bogato ten przekładaniec ;)
Tak 75-80 dag na głowę wychodzi, więc chyba post od rana i na obiad można zrobić xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń