Dania główne Przepis na:
Pstrąg pieczony z porem

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 34
Dodano: 27.01.2010
Odsłon: 3071
Składniki
- pstrąg (filet), 1 kg
- cytryna, 1
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, goździki, 2-3
- por, 1
- cebula, 2
- śmietana kwaśna, kubeczek
- majonez, kubeczek
- keczup, kubeczek
- koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczka
- olej
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Pstrąga skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawami, odstawić do lodówki na 2-4 godziny
-
pora i cebulę pokroić w plastry, lekko zeszklić na patelni z odrobiną cukru i soli
-
rybę po wyjęciu z lodówki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika lub prodziża, obłożyć warstwą warzyw, zalać 3 łyżkami oleju, zapiec do złotego koloru
-
zalać rybę z warzywami sosem: 1/3 śmietany, 1/3 majonezu, 1/3 keczupu, łyżeczka koncentratu, podpiec 5-10 minut
-
Wersja z ziemniakami: ziemniaki ugotować na półtwardo, pokroić w ćwiartki lub grube plastry, wyłożyć na surowej rybie w naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawą i ziołami prowansalskimi, Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)