Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg pieczony z porem

Pstrąg pieczony z porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 3098

Bardzo smaczna propozycja podania pstrąga

Składniki

  • pstrąg (filet), 1 kg
  • cytryna, 1
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, goździki, 2-3
  • por, 1
  • cebula, 2
  • śmietana kwaśna, kubeczek
  • majonez, kubeczek
  • keczup, kubeczek
  • koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczka
  • olej
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pstrąg pieczony z porem

Przygotowanie

  1. Pstrąga skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawami, odstawić do lodówki na 2-4 godziny

  2. pora i cebulę pokroić w plastry, lekko zeszklić na patelni z odrobiną cukru i soli

  3. rybę po wyjęciu z lodówki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika lub prodziża, obłożyć warstwą warzyw, zalać 3 łyżkami oleju, zapiec do złotego koloru

  4. zalać rybę z warzywami sosem: 1/3 śmietany, 1/3 majonezu, 1/3 keczupu, łyżeczka koncentratu, podpiec 5-10 minut

  5. Wersja z ziemniakami: ziemniaki ugotować na półtwardo, pokroić w ćwiartki lub grube plastry, wyłożyć na surowej rybie w naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawą i ziołami prowansalskimi, Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń