Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój pierwszy przepis na portalu Smaker. Bardzo prosty, klasyczny i bardzo smaczny. Niestety, zdjęcie jest w niezbyt dobrej jakości. Mam nadzieję, że to nie przeszkodzi w wypróbowaniu przepisu.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1741
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 77
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 175
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 191
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1741
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 77
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 175
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 191
Składniki
Łopatkę przełożyć do plastikowej miski. Wsypać dwie łyżki mąki i kilka szczypt pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich, vegety i słodkiej papryki. Przemieszać ręcznie lub przy pomocy łyżki.
Ręcznie formować kulki. Wysypać mąkę na płaski talerz i obtaczać w niej kulki. Pulpety przełożyć do rondelka i zalać wodą tak, by przykryła kulki. Gotować przez 40 min. na małym ogniu.
Ziemniaki oskrobać, zalać wodą, osolić i ugotować.
Ogórki obrać, pokroić w plasterki (ja robię to na bocznej tarce) i wymieszać z jogurtem naturalnym. (Można użyć śmietany, ale wiadomo, że jogurt jest zdrowszy :) )
Do gotujących się pulpetów dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze 10 minut.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i wyłożyć na talerze. Obok położyć po kilka pulpecików i mizerię. Ziemniaki polać sosem z pulpetów i jogurtem z ogórków. Smacznego :)