Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pulpety w paprykowej pierzynce"
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30485
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2522
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30485
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2522
Składniki
Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. 1 i 1/2 cebuli obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, dodać paprykę, podrumienić, dolać bulion, dusić ok. 15 minut pod przykryciem, zmiksować, doprawić papryką, solą, pieprzem i lubczykiem, dołożyć liść laurowy.
Kajzerkę namoczyć w mleku. Połowę cebuli drobno posiekać z czosnkiem, wymieszać z mięsem, jajkiem i zmieloną w maszynce do mięsa, odsączoną z mleka kajzerką, doprawić solą i pieprzem.
Z masy mięsnej formować nieduże pulpeciki, gotować ok. 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzić.
Pulpety przełożyć do zmiksowanego sosu paprykowego, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut. Podawać z ziemniakami z wody, ryżem albo makaronem.
ok. 60 minut
Sos możesz wzbogacić pomidorami z puszki albo dwiema łyżkami koncentratu pomidorowego (dodaj do niego szczyptę cukru).Źródło: Twoje Imperium