Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne. By były bardziej puszyste i miękkie nasze babcie dodawały do ciasta zsiadłe mleko lub kefir. Spróbujcie, a nie pożałujecie.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 137
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 267
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 109
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 137
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 267
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 109
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę, kefir i żółtka. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta, tak, by w każdym placku jabłka. Smażyć na złoty kolor, delikatnie przyrumienić z obu stron. Placuszki wyciągnąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by oddały nadmiar tłuszczu. Placuszki z jabłkami można podawać posypane cukrem pudrem, z ulubionym dżemem lub odrobiną miodu i cynamonu.