Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysty omlet morelowy"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 739
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 911
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 739
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 911
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej do miseczki. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera na średnie i stopniowo dodawaj rozmącone żółtka, cały czas ubijając (przez ok. pół minuty). Zmniejsz obroty na minimalne, wsyp mąkę i wymieszaj (powinno to zająć ok. 10 sekund).
Rozgrzej patelnię o śr. 16–20 cm. Na widelec nadziej kawałek masła, szybko posmaruj nim dno i boki patelni. Równomiernie rozłóż połówki moreli (przecięciem do dołu). Smaż 1 min, pod czym na owoce wyłóż ciasto. Zmniejsz ogień na średni, smaż omlet (bez przykrycia) przez 3–4 minuty (do czasu, aż zrobi się od spodu rumiany).
Używając dwóch łopatek, przełóż omlet na drugą stronę (możesz też zsunąć placek na talerz, przykryć odwróconą patelnią i ponownie odwrócić). Smaż placek z drugiej strony do zrumienienia (przez około 2 minuty).
Jogurt wymieszaj z dżemem, ew. możesz dodać łyżeczkę likieru migdałowego. Omlet przełóż na talerz. Na nim zrób kleks z sosu, danie posyp pistacjami.
Wersja bakaliowa
Morele zastąp mieszanką suszonych owoców: rodzynek, krojonych fig, śliwek, daktyli. 3 łyżki bakalii rozsyp na patelni i na to wyłóż ciasto.Źródło: Tina