Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza na zakwasie to zdecydowanie moja ulubiona pizza. Wymaga odrobinę czasu i przygotowań, ale caly ten wysilek jest warty, o czym przekona was każdy kęs tej pizzy. Cienkie i chrupiące ciasto stanowi idealną bazę pod wasze ulubione dodatki.
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 199
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 199
Składniki
WODĘ WLAĆ DO MISKI I ROZPUŚCIĆ W NIEJ SÓL. NASTĘPNIE DODAĆ ZAKWAS I ROZPROWADZIĆ GO W WODZIE. NA KONIEC DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ I POŁĄCZYĆ DOBRZE WSZYSTKIE SKŁADNIKI. LEKKO WYROBIONE CIASTO, PRZELOZYC NA STOLNICE I WYROBIĆ NA GŁADKIE I ELASTYCZNE CIASTO. CIASTO ROZCIĄGAĆ, UGNIATAĆ PRZEZ 10 MIN.
WYROBIONE CIASTO PRZEŁOŻYĆ DO MISKI LEKKO WYSMAROWANEJ OLIWA, PRZYKRYC SCIERECZKA I ODSTAWIC DO WYROSNIECIA NA 1 – 2 GODZINY. WYROŚNIĘTE CIASTO WYJĄĆ Z MISKI I PODZIELIĆ NA CZĘŚCI. PROPONUJE NA CZTERY. POŁOŻYĆ JE NA DREWNIANEJ DESCE, PRZYKRYC SCIERECZKA I ODSTAWIC NA NASTEPNA GODZINE LUB NA NOC DO LODÓWKI.
PO POWTÓRNYM WYROŚNIĘCIU Z PRZYGOTOWANYCH PORCJI UFORMOWAĆ SPÓD DO PIZZY. KSZTAŁT WEDŁUG UZNANIA. SPOD POLAĆ SOSEM POMIDOROWYM I UŁOŻYĆ NA NIEJ ULUBIONE DODATKI. PIZZE PIEC W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO MAKSYMALNEJ TEMPERATURY PIEKARNIKA, NA BARDZO GORĄCEJ BLASZE. PIECZEMY DO ZARUMIENIENIA CIASTA OKOŁO 10 MIN. SMACZNEGO!