Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszna pizza na zakwasie.

Pyszna pizza na zakwasie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 1383

Dodano:

Odsłon: 332

Pizza na zakwasie to zdecydowanie moja ulubiona pizza. Wymaga odrobinę czasu i przygotowań, ale caly ten wysilek jest warty, o czym przekona was każdy kęs tej pizzy. Cienkie i chrupiące ciasto stanowi idealną bazę pod wasze ulubione dodatki.

Składniki

  • 500 G MĄKI / TYP 00 LUB 750
  • 2 ŁYŻECZKI SOLI
  • 150 G ZAKWASU NA CHLEB PSZENNY LUB ZYTNI
  • 250 ML WODY O TEMPERATURZE 20 ST. C.
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pyszna pizza na zakwasie.

Przygotowanie

  1. WODĘ WLAĆ DO MISKI I ROZPUŚCIĆ W NIEJ SÓL.


    NASTĘPNIE DODAĆ ZAKWAS I ROZPROWADZIĆ GO W WODZIE.
    NA KONIEC DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ I POŁĄCZYĆ DOBRZE WSZYSTKIE SKŁADNIKI.


    LEKKO WYROBIONE CIASTO, PRZELOZYC NA STOLNICE I WYROBIĆ NA GŁADKIE I ELASTYCZNE CIASTO. CIASTO ROZCIĄGAĆ, UGNIATAĆ PRZEZ 10 MIN.

  2. WYROBIONE CIASTO PRZEŁOŻYĆ DO MISKI LEKKO WYSMAROWANEJ OLIWA, PRZYKRYC SCIERECZKA I ODSTAWIC DO WYROSNIECIA NA 1 – 2 GODZINY.

    WYROŚNIĘTE CIASTO WYJĄĆ Z MISKI I PODZIELIĆ NA CZĘŚCI. PROPONUJE NA CZTERY.
    POŁOŻYĆ JE NA DREWNIANEJ DESCE, PRZYKRYC SCIERECZKA I ODSTAWIC NA NASTEPNA GODZINE LUB NA NOC DO LODÓWKI.

  3. PO POWTÓRNYM WYROŚNIĘCIU Z PRZYGOTOWANYCH PORCJI UFORMOWAĆ SPÓD DO PIZZY. KSZTAŁT WEDŁUG UZNANIA.

    SPOD POLAĆ SOSEM POMIDOROWYM I UŁOŻYĆ NA NIEJ ULUBIONE DODATKI.

    PIZZE PIEC W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO MAKSYMALNEJ TEMPERATURY PIEKARNIKA, NA BARDZO GORĄCEJ BLASZE. PIECZEMY DO ZARUMIENIENIA CIASTA OKOŁO 10 MIN.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń