Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ravioli z ricottą"
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4587
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 751
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4587
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 751
Składniki
Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z drobno posiekanymi liśćmi szpinaku i porem. Dodaj ricottę i 2 jajka. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj. na sos połącz, zmiksuj i zagotuj.
Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość około 4 mm. Na jednym placku, w odległości około 1,5 cm z każdej strony, nałóż po łyżeczce farszu.
Następnie przykryj drugim plackiem, dociśnij palcami dookoła farszu i wytnij kwadraty. Ravioli gotuj w lekko osolonej wodzie, do wypłynięcia. Przed podaniem polej sosem, posyp parmezanem i koperkiem.Źródło: Na żywo