Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Razowy ze słonecznikiem"
Do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp mąkę żytnią oraz sól. Dodaj pestki słonecznika, zakwas oraz wodę, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, by ciasta się połączyły (przepis jak przygotować zakwas jest podany na stronie 35 przy przepisie na chleb z orzechami).
Podłużną foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i wysyp otrębami. Przełóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 godz., by ciasto wyrosło. Usuń folię. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch ciasta wodą, potem posyp otrębami.
Piekarnik nagrzej do temp. 240°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 10 min. Następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz ok. 50 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Rada: Jeśli wolisz, by skórka chleba była miękka, przestudzony chleb włóż do foliowego woreczka. Część ziaren słonecznika można zastąpić pestkami dyni lub sezamem.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Smaczniejsze od kupnych bułek, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, aroma...
Odsłon: 1719
Czy może być coś lepszego na śniadanie niż świeże domowe pieczywo? Dzisiaj za...
Odsłon: 10249
Prosty w przygotowaniu chleb razowy to idealny przepis dla każdego laika kuli...
Odsłon: 9490
Szybki i pyszny deser. Pomysł na zastosowanie owoców sezonowych. Do kawy, do...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Pyszny sernik z ciastem kakaowym według przepisu mojej Teściowej. Świetne cia...
Odsłon: 249658
Szybki i pyszny deser. Pomysł na zastosowanie owoców sezonowych. Do kawy, do...
Odsłon: 51
Przepis dnia
Pyszny sernik z ciastem kakaowym według przepisu mojej Teściowej. Świetne cia...
Odsłon: 249658
Składniki
Do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp mąkę żytnią oraz sól. Dodaj pestki słonecznika, zakwas oraz wodę, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, by ciasta się połączyły (przepis jak przygotować zakwas jest podany na stronie 35 przy przepisie na chleb z orzechami).
Podłużną foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i wysyp otrębami. Przełóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 godz., by ciasto wyrosło. Usuń folię. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch ciasta wodą, potem posyp otrębami.
Piekarnik nagrzej do temp. 240°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 10 min. Następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz ok. 50 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Rada: Jeśli wolisz, by skórka chleba była miękka, przestudzony chleb włóż do foliowego woreczka. Część ziaren słonecznika można zastąpić pestkami dyni lub sezamem.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pstrąg grillowany i bułka bawarska z masłem szałwiowym
Dania główne
Knedle z morelami
Dania główne
Warzywne risotto z polędwiczką wieprzową
Dania główne
Ravioli dyniowe
Pstrąg grillowany i bułka bawarska z masłem szałwiowym
Soczysty , aromatyczny pstrąg i kontrastowo lekko słodka bułka z masłem szałw...
Odsłon: 30
Knedle z morelami
Pojawiły się już na straganach morele, więc proponuję dziś knedle czy jak kto...
Odsłon: 84