Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Razowy ze słonecznikiem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12565
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1424
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13608
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5735
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12565
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1424
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13608
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5735
Składniki
Do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp mąkę żytnią oraz sól. Dodaj pestki słonecznika, zakwas oraz wodę, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, by ciasta się połączyły (przepis jak przygotować zakwas jest podany na stronie 35 przy przepisie na chleb z orzechami).
Podłużną foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i wysyp otrębami. Przełóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 godz., by ciasto wyrosło. Usuń folię. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch ciasta wodą, potem posyp otrębami.
Piekarnik nagrzej do temp. 240°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 10 min. Następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz ok. 50 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Rada: Jeśli wolisz, by skórka chleba była miękka, przestudzony chleb włóż do foliowego woreczka. Część ziaren słonecznika można zastąpić pestkami dyni lub sezamem.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie