Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Razowy ze słonecznikiem"
Lekkie, orzeźwiające, smaczne i zdrowe :) Przepis z ugotuj.to, dodałam swoj...
Odsłon: 24846
Świąteczny piernik w zdrowszym wydaniu - można jeść go bezkarnie ;) Miękki, p...
Odsłon: 261
Pyszne i szybkie ciasto , wystarczy wymieszać i połączyć składniki . Ciasto n...
Odsłon: 36
Oszukany serniczek:) Zamiast sera zrobiony jest ze śmietany. Ciasto jest łatw...
Odsłon: 842
Pyszne i szybkie ciasto , wystarczy wymieszać i połączyć składniki . Ciasto n...
Odsłon: 36
Oszukany serniczek:) Zamiast sera zrobiony jest ze śmietany. Ciasto jest łatw...
Odsłon: 842
Składniki
Do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp mąkę żytnią oraz sól. Dodaj pestki słonecznika, zakwas oraz wodę, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, by ciasta się połączyły (przepis jak przygotować zakwas jest podany na stronie 35 przy przepisie na chleb z orzechami).
Podłużną foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i wysyp otrębami. Przełóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 godz., by ciasto wyrosło. Usuń folię. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch ciasta wodą, potem posyp otrębami.
Piekarnik nagrzej do temp. 240°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 10 min. Następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz ok. 50 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Rada: Jeśli wolisz, by skórka chleba była miękka, przestudzony chleb włóż do foliowego woreczka. Część ziaren słonecznika można zastąpić pestkami dyni lub sezamem.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Przepisy Dania główne
Dania główne
Rolada gołąbkowa
Dania główne
Obiad- mielone z mizerią i młodymi ziemniakami
Dania główne
Obiad bez mięsa
Dania główne
Chaczapuri
Rolada gołąbkowa
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 16
Obiad- mielone z mizerią i młodymi ziemniakami
Ulubiony obiad wiosenny- prosty i smaczny. Najważniejsze, że błyskawicznie si...
Odsłon: 109