Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada boczkowa

Rolada boczkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 1047

Wspaniała na gorąco oraz na zimno jako wędlina

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolada boczkowa

Przygotowanie

  1. Z 1 litra wody, łyżki soli, ziela angielskiego, czosnku i liści laurowych gotujemy marynatę. Jak zalewa wystygnie wkładamy do niej mięso i pozostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Po wyjęciu z marynaty boczek pukamy pod bieżącą wodą i osuszmy ręcznikiem papierowym. Wszystkie przyprawy miażdżymy w moździerzu i nacieramy nimi mięso z obu stron.

  2. Skurę boczku nacinamy ostrym nożem w rąby, następnie zwijamy ściśle na mięso skórą do wierzchu tworząc roladę i obwiązujemy sznurkiem (najlepiej bawełnianym).
    Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa piekarniczego. Mięso pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. W międzyczasie z miodu i musztardy robimy glazurę.

  3. Po godzinie pieczenia rozrywamy rękaw i mięso smarujemy mieszanką miodu i musztardy. Pieczemy jeszcze przez około 30 minut.

  4. SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń