Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z jajkiem i kapustą"
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1192
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 434
Święta Bożego Narodzenia muszą pachnieć piernikiem. Jeśli nie chcesz piec cał...
Odsłon: 1387
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1192
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 434
Święta Bożego Narodzenia muszą pachnieć piernikiem. Jeśli nie chcesz piec cał...
Odsłon: 1387
Składniki
4 jajka ugotuj na twardo. Z kapusty usuń 2-3 zewnętrzne liście. Ostrym nożem usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól i włóż kapustę. Po 1-2 min zdejmij pierwsze liście (mają lekko zmięknąć). Przełóż ją na sito i przelej zimną wodą. Kapustę ponownie włóż do wrzątku. Czynność powtarzaj, aż wszystkie liście będą sparzone. Twarde zgrubienia na liściach zetnij ostrym nożem.
Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na folii ułóż obok siebie 6-8 liści kapusty w taki sposób, by na siebie nachodziły. Rozłóż masę mięsną i ugotowane na twardo jajka. Pomagając sobie folią zwiń formując roladę. Na spodzie żaroodpornego naczynia rozłóż kilka liści kapusty.
Włóż roladę, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz 1 szklankę wody. Przykryj folią aluminiową, piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C.
100 minut. Porcja: 620 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie