Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z jajkiem i kapustą"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1529
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1283
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1369
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1170
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1529
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1283
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1369
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1170
Składniki
4 jajka ugotuj na twardo. Z kapusty usuń 2-3 zewnętrzne liście. Ostrym nożem usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól i włóż kapustę. Po 1-2 min zdejmij pierwsze liście (mają lekko zmięknąć). Przełóż ją na sito i przelej zimną wodą. Kapustę ponownie włóż do wrzątku. Czynność powtarzaj, aż wszystkie liście będą sparzone. Twarde zgrubienia na liściach zetnij ostrym nożem.
Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na folii ułóż obok siebie 6-8 liści kapusty w taki sposób, by na siebie nachodziły. Rozłóż masę mięsną i ugotowane na twardo jajka. Pomagając sobie folią zwiń formując roladę. Na spodzie żaroodpornego naczynia rozłóż kilka liści kapusty.
Włóż roladę, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz 1 szklankę wody. Przykryj folią aluminiową, piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C.
100 minut. Porcja: 620 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie