Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z jajkiem i kapustą"
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 554
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 554
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
4 jajka ugotuj na twardo. Z kapusty usuń 2-3 zewnętrzne liście. Ostrym nożem usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól i włóż kapustę. Po 1-2 min zdejmij pierwsze liście (mają lekko zmięknąć). Przełóż ją na sito i przelej zimną wodą. Kapustę ponownie włóż do wrzątku. Czynność powtarzaj, aż wszystkie liście będą sparzone. Twarde zgrubienia na liściach zetnij ostrym nożem.
Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na folii ułóż obok siebie 6-8 liści kapusty w taki sposób, by na siebie nachodziły. Rozłóż masę mięsną i ugotowane na twardo jajka. Pomagając sobie folią zwiń formując roladę. Na spodzie żaroodpornego naczynia rozłóż kilka liści kapusty.
Włóż roladę, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz 1 szklankę wody. Przykryj folią aluminiową, piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C.
100 minut. Porcja: 620 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie