Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z jajkiem i kapustą

Rolada z jajkiem i kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Rolada z jajkiem i kapustą"

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1 kg mięsa mielonego
  • np. wieprzowo-wołowego
  • 5 jajek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rolada z jajkiem i kapustą

Przygotowanie

  1. 4 jajka ugotuj na twardo. Z kapusty usuń 2-3 zewnętrzne liście. Ostrym nożem usuń głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól i włóż kapustę. Po 1-2 min zdejmij pierwsze liście (mają lekko zmięknąć). Przełóż ją na sito i przelej zimną wodą. Kapustę ponownie włóż do wrzątku. Czynność powtarzaj, aż wszystkie liście będą sparzone. Twarde zgrubienia na liściach zetnij ostrym nożem.

  2. Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

  3. Na folii ułóż obok siebie 6-8 liści kapusty w taki sposób, by na siebie nachodziły. Rozłóż masę mięsną i ugotowane na twardo jajka. Pomagając sobie folią zwiń formując roladę. Na spodzie żaroodpornego naczynia rozłóż kilka liści kapusty.

  4. Włóż roladę, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz 1 szklankę wody. Przykryj folią aluminiową, piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C.

  5. 100 minut. Porcja: 620 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń