Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki cukiniowe z mięsem mielonym"
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 889
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 826
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 286
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 889
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 826
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 286
Składniki
ok. 60 minut
Tosty włożyć do miski, zalać śmietaną. Mięso mielone przyprawić pieprzem i solą, zagnieść z namoczonym pieczywem. Cukinię umyć i obieraczką pokroić na 8 plastrów. Plastry boczku przekroić wzdłuż. Wilgotną ręką uformować z mięsa 8 rolek. Owinąć je najpierw plasterkiem cukinii, potem plasterkiem boczku.
Ułożyć roladki w brytfannie i skropić olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 15 minut.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, przyrumienić na rozgrzanym oleju. Dołożyć pokrojone w kawałki pomidory, posiekaną papryczkę chili, cukier i bazylię. Zalać 400 ml wody, gotować 10 minut na małym ogniu. Sos zmiksować, polać nim roladki. Piec jeszcze 20 minut w 165°C.Źródło: Życie na gorąco