Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z halibuta zapiekane w kurkowym sosie

Roladki z halibuta zapiekane w kurkowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 261

Roladki z halibuta z masełkiem czosnkowo lubczykowym, zapiekane w kurkowym sosie. Zapieczona w sosie ryba jest niezwykle delikatna, kurki to samo dobro a lubczyk wiadomo, nie dość, że smakuje, to jeszcze zdrowo sprzyja wszystkiemu co dla nas dobre. Szybkie danie, zajadane w towarzystwie świeżej bagietki. Polecam

Składniki

  • Filety z halibuta 2 szt (ok 550 g)
  • Kurki 300 g
  • Masło 3 łyżki
  • Świeży lubczyk 2 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Szalotka 1 szt
  • Bulion 0,5 szkl
  • Śmietanka 30 % 1 szkl
  • Sok z cytryny
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa szczypta, sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Roladki z halibuta zapiekane w kurkowym sosie

Przygotowanie

  1. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić i popieprzyć z obu stron. Z wew strony skropić sokiem z cytryny, posmarować roztopionym masłem (1 łyżka) z przeciśniętym ząbkiem czosnku i posypać posiekanym lubczykiem (1 łyżka). Pokroić na paski szer ok 4 cm, ok 13-15 cm dł, zwinąć roladki, spiąć wykałaczką i włożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego (jeśli pozostaną jakieś mniejsze kawałki, można je na siebie nałożyć i zwinąć roladkę)

  2. Sos kurkowy
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, krótko zeszklić szalotkę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i kurki (oczyszczone, przepłukane bieżącą wodą i osuszone ręcznikiem papierowym) Smażyć ok 5 min do zrumienienia, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, zalać bulionem i gotować chwilkę do częściowego zredukowania płynu. Dodać śmietankę. Po zagotowaniu dodać łyżkę lubczyku i zalać roladki. Zapiekać ok 25-30 min w temp 200 C. Podawać z bagietką lub z czym kto lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń