Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka tworzą idealne danie.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4258
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2543
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1903
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11198
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4258
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2543
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1903
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11198
Składniki
Kroje cebulkę w drobną kostkę. Rozgrzewam oliwę na patelni i zesmażam do miękkości.
Kiedy cebulka jest miękka dodaje szpinak i podsmażam do rozpuszczenia brykietu ( w wersji ze świeżym szpinakiem do podwiędnięcia listków )
Następnie dodaje do szpinaku starty na tarce czosnek, chwilke zesamażam i doprawiam solą i pieprzem.
Tak przyrządzony szpinak przekładam do miseczki.
Kiedy szpinak jest zdjęty drobno siekam pomidory suszone i natkę pietruszki - dodaje do szpinaku i mieszam wszystkie składniki.
Filety rozcinam, lekko ubijam.
Filety doprawiam solą i pieprzem a następnie nacieram oliwą z pomidorów suszonych.
Następnie układam uprzednio przygotowany farsz wzdłuż dłuższego boku fileta a następnie zapinam wykałaczkami.
Pozapinane wykałaczkami filety przyprawiam papryką wędzoną i czosnkiem. Kładę je do naczynia żaroodpornego. Na każdego kroję plasterek masła i podlewam lekko pozostałą oliwą z suszonych pomidorów. Tak przygotowane wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni celsjusza i piekę 25 minut.
Tuż przed wyjęciem filetów do garnuszka wrzucam łyżkę masełka i szklę na niej cebulkę. Po zeszkleniu wlewam śmietankę 30 % , po chwili wlewam sok pozostały z pieczenia filetów, dodaje kawałki serka topionego i starty ser żółty. Mieszam wszystko do rozpuszczenia. W zależności od tego jaki wyjdzie sos można rozcieńczyć mlekiem lub pogotować chwilke dłużej.
Roladki kroję w plasterki, polewam sosem serowym. Ja podałam z młodymi ziemniaczkami i kalafiorem. Smacznego !