Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rosołowe pierożki"
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 150
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 96
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 2256
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 150
Przyszła jesień a wraz z nią dynia. :) Królowa sezonu jesiennego. Pozytywnie...
Odsłon: 96
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 2256
Składniki
Mięso drobiowe lub wołowe, które zostało ci z ugotowanego wcześniej rosołu, oczyść dokładnie z ewentualnych kostek oraz chrząstek (tłuszcz pozostaw). Przepuść przez maszynkę razem z ugotowaną w zupie marchewką, pietruszką i selerem.
Na patelni rozpuść łyżkę masła. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz, przesmaż na złoty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Smaż chwilę razem.
Zmielone mięso rosołowe oraz warzywa przełóż do miski. Dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem i całe jajko. Farsz starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem.
Do miski wsyp 25 dag mąki z łyżeczką soli. Wlej około 250 ml gorącej wody, wymieszaj. Stopniowo dosypuj pozostałą mąkę. Zagniatając gładkie i elastyczne ciasto na pierogi.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. Aby brzegi dobrze się skleiły, posmaruj je wodą. Na środek każdego krążka połóż porcję farszu. Zlep pierogi.
Wrzucaj je partiami na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem obsmaż na maśle.Źródło: Świat kobiety