Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rosołowe pierożki"
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2363
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3527
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4315
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74394
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2363
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3527
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4315
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74394
Składniki
Mięso drobiowe lub wołowe, które zostało ci z ugotowanego wcześniej rosołu, oczyść dokładnie z ewentualnych kostek oraz chrząstek (tłuszcz pozostaw). Przepuść przez maszynkę razem z ugotowaną w zupie marchewką, pietruszką i selerem.
Na patelni rozpuść łyżkę masła. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz, przesmaż na złoty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Smaż chwilę razem.
Zmielone mięso rosołowe oraz warzywa przełóż do miski. Dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem i całe jajko. Farsz starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem.
Do miski wsyp 25 dag mąki z łyżeczką soli. Wlej około 250 ml gorącej wody, wymieszaj. Stopniowo dosypuj pozostałą mąkę. Zagniatając gładkie i elastyczne ciasto na pierogi.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. Aby brzegi dobrze się skleiły, posmaruj je wodą. Na środek każdego krążka połóż porcję farszu. Zlep pierogi.
Wrzucaj je partiami na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem obsmaż na maśle.Źródło: Świat kobiety