Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rumiane gęsie kieszonki"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5525
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1018
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12014
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5126
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1445
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5525
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1018
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12014
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5126
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1445
Składniki
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Gruszkę umyj, wytrzyj, rozetnij i usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w małą kosteczkę. Cebulę oraz gruszkę wymieszaj z serem. Dodaj opłukany i posiekany majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Piersi gęsi umyj, osusz. Każdą natnij wzdłuż dłuższego boku tak, by powstały kieszonki. Mięso oprósz ze wszystkich stron solą i pieprzem oraz cynamonem. Kieszenie napełnij farszem serowo-gruszkowym i zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej (niezbyt mocno).
Ułóż na nim faszerowane piersi (skórą do dołu) i smaż 4 min. Następnie przewróć je na drugą stronę i smaż jeszcze 2 min.
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem i sokiem z granatu. Piecz ok. 1 godz. w 170 st. 10 min przed końcem danie posyp ziarenkami granatu.
Smakowity dodatek
Mieszankę sałat połącz z karmelizowaną gruszką, suszonymi pomidorami i orzechami. Skrop winegretem.Źródło: Tina