Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rumiane żeberka z nutą śliwkową"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 431
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 363
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 431
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1798
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 363
Składniki
Mięso umyj i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na kawałki na szerokość 2–3 kosteczek. Wszystkie natrzyj solą. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj, zmiksuj z powidłami oraz sokiem z pomarańczy. Wymieszaj z przyprawami i 3 łyżkami oliwy. Przygotowaną marynatą polej mięso. Przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 1 godz.
Przygotuj w tym czasie mus: fasolkę przełóż na sitko. Przelej zimną wodą i pozostaw, by dobrze ociekła. Połowę zmiksuj z łyżką soku z cytryny, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i sporą szczyptą kminku. Dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wsyp całe ziarna fasolki, delikatnie przemieszaj. Mus przykryj i odstaw w chłodne miejsce.
Mięso przełóż do wysmarowanego resztą oliwy naczynia. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz ok. 50 minut w 180 st. pod przykryciem. Potem odkryj, przemieszaj i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj z zimnym musem z fasolki i ew. mieszanką sałat.Źródło: Tina