Do góry

Dania główne Przepis na:

Rumiane żeberka z nutą śliwkową

Rumiane żeberka z nutą śliwkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Rumiane żeberka z nutą śliwkową"

Składniki

  • 80 dag żeberek
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki cayenne
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz. Mus: 1 puszka białej fasolki
  • oliwa
  • suszony tymianek
  • mielony kminek
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyj i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na kawałki na szerokość 2–3 kosteczek. Wszystkie natrzyj solą. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj, zmiksuj z powidłami oraz sokiem z pomarańczy. Wymieszaj z przyprawami i 3 łyżkami oliwy. Przygotowaną marynatą polej mięso. Przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 1 godz.

  2. Przygotuj w tym czasie mus: fasolkę przełóż na sitko. Przelej zimną wodą i pozostaw, by dobrze ociekła. Połowę zmiksuj z łyżką soku z cytryny, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i sporą szczyptą kminku. Dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Wsyp całe ziarna fasolki, delikatnie przemieszaj. Mus przykryj i odstaw w chłodne miejsce.

  3. Mięso przełóż do wysmarowanego resztą oliwy naczynia. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz ok. 50 minut w 180 st. pod przykryciem. Potem odkryj, przemieszaj i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj z zimnym musem z fasolki i ew. mieszanką sałat.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń