Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba gotowana na parze z ziemniakami

Ryba gotowana na parze z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12891

Dodano:

Odsłon: 13

Smaczny pomysł na "Ryba gotowana na parze z ziemniakami"

Składniki

  • 4 porcje po 30 dag ryby maślanej, dorsza, łososia lub innej
  • marchewka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 3 ziemniaki
  • cytryna
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka oleju lub oliwy
  • koper
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba gotowana na parze z ziemniakami

Przygotowanie

  1. Rybę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Połóż na talerzu, polej olejem lub oliwą, posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z połowy cytryny. Odłóż ją na pół godziny do lodówki.

  2. Ziemniaki obierz, umyj. Marchewkę, seler obierz, umyj, pokrój w plasterki. Do garnka do gotowania na parze wlej wodę, ułóż na nim sitko. Włóż do niego kawałki ryby, warzywa (możesz dodać wyciśnięty przez praskę czosnek), przyprawy, pokrojoną w plastry połówkę cytryny. Rybę i warzywa posmaruj masłem. Przykryj, postaw na niewielkim ogniu i gotuj 30 minut. Zdejmij z sitka, podawaj ze świeżą sałatą lub ogórkiem, z chrzanem albo majonezem.

  3. CZAS: około 50 minut

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń