Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie dwóch różnych kontynentów na jednym talerzu
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 652
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 652
Składniki
Dżollof z warzywami 1 cebula 3 ząbki czosnku około centymetra imbiru około 200g pomidorów z puszki 100 g mrożonych warzyw 1 kostka bulionu jagnięcego (lub innego wg preferencji) 1/3 łyżeczki chilli i pieprzu 1 szklanka ryżu basmati Blendujemy cebulę, czosnek, imbir i pomidory. Smażymy powstały sos, dodajemy kostkę bulionu i przyprawy, dodajemy mrożone warzywa, po kilku minutach dodajemy opłukany ryż, zalewamy 1 i 1/2 lub 2 szklankami wody i gotujemy jak pilau aż ryż nasiąknie sosem. Zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
Ryba: Na miks przypraw potrzebujemy: łyżkę ziaren kolendry łyżkę czarnych kardamonów łyżkę ziaren kopru pół łyżki pasty czosnkowo-imbirowej łyżkę pieprzu łyżeczkę cebuli w proszku 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki goździków 1 liścia curry (lub laurowego) 1/2 łyżeczki kurkumy. Blendujemy. Marynata: 3 łyżki przygotowanej przez nas przyprawy 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki chilli 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej i 2 łyżkach cytryny Marynujemy dowolną rybę i pieczemy/grillujemy/smażymy.