Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba w bliskowschodniej marynacie i afrykański ryż

Ryba w bliskowschodniej marynacie i afrykański ryż

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 146

Połączenie dwóch różnych kontynentów na jednym talerzu

Składniki

  • Ryż
  • Ryba
  • Przyprawy
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryba w bliskowschodniej marynacie i afrykański ryż

Przygotowanie

  1. Dżollof z warzywami

    1 cebula
    3 ząbki czosnku 
    około centymetra imbiru
    około 200g pomidorów z puszki
    100 g mrożonych warzyw 
    1 kostka bulionu jagnięcego (lub innego wg preferencji)
    1/3 łyżeczki chilli i pieprzu
    1 szklanka ryżu basmati 

    Blendujemy cebulę, czosnek, imbir i pomidory. Smażymy powstały sos, dodajemy kostkę bulionu i przyprawy, dodajemy mrożone warzywa, po kilku minutach dodajemy opłukany ryż, zalewamy 1 i 1/2 lub 2 szklankami wody i gotujemy jak pilau aż ryż nasiąknie sosem. Zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.

  2. Ryba:
    Na miks przypraw potrzebujemy: 
    łyżkę ziaren kolendry 
    łyżkę czarnych kardamonów
    łyżkę ziaren kopru
    pół łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
    łyżkę pieprzu
    łyżeczkę cebuli w proszku
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki goździków
    1 liścia curry (lub laurowego)
    1/2 łyżeczki kurkumy.
    Blendujemy.

    Marynata:  

    3 łyżki przygotowanej przez nas przyprawy
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki chilli
    2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej i 2 łyżkach cytryny

    Marynujemy dowolną rybę i pieczemy/grillujemy/smażymy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń