Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ryba w cieście piwnym"
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 148
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 265
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 24
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 148
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 265
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 24
Składniki
Filety opłucz, osusz, pokrój na kawałki (np. w dużą kostkę). Ułóż w miseczce, skrop sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem.
Jajka wbij do miski. Dodaj mąkę, jasne piwo oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksuj całość na gładkie ciasto, dopraw je do smaku solą i odstaw na kilkanaście minut, aby zgęstniało. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Kawałki ryby zanurzaj w piwnym cieście naleśnikowym i ostrożnie wkładaj na rozgrzany olej. Smaż, obracając na złocisty kolor.
Porcje ryby wyjmuj łyżką cedzakową. Układaj na talerzu wyłożonym pergaminem lub papierowymi ręcznikami kuchennymi, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe danie dekoruj ćwiartkami sparzonej cytryny oraz listkami natki. Do ryby w cieście doskonale pasują frytki oraz sos tatarski.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 490 kcal, cena 4 zł.Źródło: Świat kobiety