Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Saltimbocca"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 758
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 758
Składniki
Kawałki cielęciny opłucz, osusz. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij. Plastry mięsa powinny mieć grubość ok. 3 mm. Każdy kawałek oprósz pieprzem.
Na plastrach cielęciny układaj po 2-3 listki szałwii. Przykryj plastrem szynki, złóż na pół. Na wierzchu każdego kotlecika przypnij wykałaczką po listku szałwii. Mąkę wysyp na talerz, osól. Mięso lekko obtocz w mące, strząsając jej nadmiar.
Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem. Czosnek obierz, drobno posiekaj, wrzuć na patelnię i bardzo krótko przesmaż. Wlej 2/3 porcji białego wina, odparuj część alkoholu. Włóż na patelnię sznycle cielęce.
Smaż mięso po ok. 3 min z każdej strony. Włóż do rondla. Na patelnię wlej resztę wina, zagotuj. Przelej do rondla z mięsem. Duś kilka minut. Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj np. z makaronem.
Czas ok. 25 min; porcja – 310 kcal, cena 4,30 zł.
Nie dostałaś w sklepie cielęciny? Smaczna saltimbocca wyjdzie również z delikatnego mięsa drobiowego, np. z piersi kurczaka. Danie możesz przygotować także z większej polędwiczki wieprzowej.
Makaron zyska oryginalny wygląd, jeśli podasz go razem ze wstęgami blanszowanego pora.Źródło: Świat kobiety