Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowe racuchy w polewie krówkowej"
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3186
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 605
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2311
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3186
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 605
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2311
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki, by się schłodziły. Żółtka wymieszaj widelcem z białym serem. Dodaj cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz skórkę cytrynową. utrzyj krótko mikserem.
W rondelku podgrzej śmietanę. Do gorącej włóż pokrojone na kawałeczki krówki. Mieszając, podgrzewaj, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Polewę zdejmij z ognia i odstaw, by nieco przestygła.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Przełóż ją do ciasta twarogowego i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Rozgrzaną patelnię posmaruj masłem. Nakładaj porcje ciasta (placuszki powinny być małe, bo są bardzo delikatne i zbyt duże będzie trudno przewracać).
Smaż na złoto po ok. 2 min z każdej strony. Polej polewą, posyp orzechami.
Wersja dla dorosłych
Do przestudzonej krówkowej polewy dodaj 2–3 łyżki gęstego likieru kawowego.Źródło: Tina