Do góry

Dania główne Przepis na:

Śledź smażony- smak wakacji:)

Śledź smażony- smak wakacji:)

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 141

Dodano:

Odsłon: 731

To danie to nadmorska klasyka, co roku nad Bałtyk przyjeżdżają turyści i swoje kroki kierują do smażalni ryb. Nic dziwnego, śledź to najzdrowsza ryba:)

Składniki

  • 8 śledzi
  • mąka żytnia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • cytryna
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śledź smażony- smak wakacji:)

Przygotowanie

  1. Surowe, świeże śledzie myjemy pod bieżącą wodą i układamy na talerzu. Ryby delikatnie solimy i pieprzymy po obu stronach, następnie oprószamy mąką żytnią. Patelnię nagrzewamy i wlewamy olej z oliwek. Ryby smażymy na rozgrzanym oleju przy skręconym do minimum gazie. Gotowego śledzia przekładamy na talerz i kropimy sokiem z cytryny. Można podawać samodzielnie, z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub z chlebem. Smak lata dostępny również zimą:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń