Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W naszym domu danie obowiązkowe na wigilijnym stole. Żurawina dodaje słodyczy, która wzbogaca smak śledzia. Danie jest wyborne.
Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i o...
Odsłon: 61
Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokal...
Odsłon: 418
Idealna przekąska na każdą imprezę :) Koreczki w formie efektownej półkuli, n...
Odsłon: 105
Pyszny sernik czekoladowy z mascarpone, którego przygotujesz w 15 minut
Odsłon: 115
Pyszny i błyskawiczny obiad na słodko - kakaowy makaron z bananem, śliwką i o...
Odsłon: 61
Lekkie, pieczone kotleciki z kurczaka i warzyw - marchewki i cukinii. Małokal...
Odsłon: 418
Idealna przekąska na każdą imprezę :) Koreczki w formie efektownej półkuli, n...
Odsłon: 105
Pyszny sernik czekoladowy z mascarpone, którego przygotujesz w 15 minut
Odsłon: 115
Składniki
Śledzie z żurawiną robimy dzień przed wigilią, będą smaczniejsze kiedy postoją w lodówce przez noc. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka lub półkrążki i włożenia jej do miski. Następnie solimy ją i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i trochę morzymy, czyli wyciskamy rękoma, aby cebula zmiękła i puściła sok. Zmorzoną cebulę łączymy z olejem, zużywamy też olej ze śledzi. Przyprawiamy grubo mielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem i łyżeczką cukru. Do tak przygotowanej cebuli wkładamy pokrojone w cząstki śledzie oraz żurawinę, którą wcześniej zalewamy wrzątkiem na 15 minut, aby zmiękła i napęczniała. Śledzia z żurawiną i cebulą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. W samą wigilię wykładamy śledzie na półmisek.
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy). Zalewamy wodą w garnku, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 20 minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem, niech dojdą. Śledź w oleju z ziemniakami w mundurkach gotowy!
Śledzie na wigilię wybierzmy dobrej jakości. W tak uroczystym dniu nie warto oszczędzać na produktach bo przy stole możemy się rozczarować. Ilość oleju do śledzia podałyśmy orientacyjnie, można go dodać, gdy zalewy śledziowej było za mało lub wlać mniej, jeśli zalewa jest dobra i jest jej dużo. Każda gospodyni ma swój smak i preferencje. W czasach kiedy śledzie kupowało się niefiletowane z beczki, trafiały się mleczaki. Ten mlecz przecierało się przez sitko i dodawało do oleju. Śledzie były pyszne!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Karkówka z cebulą z piekarnika
Dania główne
Alu kofta – indyjski sposób na kalafiora i ziemniaki
Dania główne
Sznycel wiedeński
Dania główne
Rosół z kaczki
Karkówka z cebulą z piekarnika
Pieczona karkówka jest świetnym pomysłem na obiad na każdą okazję. Natomiast...
Odsłon: 976
Alu kofta – indyjski sposób na kalafiora i ziemniaki
Niedawno pokazywałam indyjskie samosy, a dziś przedstawiam alu kofta, czyli k...
Odsłon: 38