Do góry

Dania główne Przepis na:

Specjał mocno pomidorowy

Specjał mocno pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Specjał mocno pomidorowy"

Składniki

  • 60 dag wołowiny na gulasz
  • 80 dag kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1
  • 5 l bulionu wołowego
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 60 dag ziemniaków
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany qmielony czarny pieprz
  • sól
  • mielona ostra papryka
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule obierz, grubo posiekaj. Kapustę odciśnij, poszatkuj. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż kapustę. Oprósz mielonym pieprzem. Przykryj naczynie pokrywką, zmniejsz pod nim ogień i mieszając co jakiś czas, duś, aż kapusta zmięknie.

  2. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, papryką ostrą. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zrumień mięso. Przełóż do garnka, zalej bulionem. Dodaj przecier oraz koncentrat i gotuj ok. 40 min, aż mięso będzie miękkie.

  3. W tym czasie ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w większą kostkę. Ugotuj do miękkości w posolonej wodzie, odcedź. Usmażoną kapustę dodaj do zupy pomidorowej. Włóż także ziemniaki. Wszystko delikatnie przemieszaj i ew. dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.

  4. Więcej aromatu!

  5. Zupa zyska jeszcze ciekawszy smak, gdy smażoną kiszoną kapustę przyprawisz kminkiem i dodasz 2–3 suszone grzybki.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń