Do góry

Dania główne Przepis na:

Śródziemnomorski kociołek

Śródziemnomorski kociołek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 12

Wypróbowany przepis na "Śródziemnomorski kociołek"

Składniki

  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 30 dag fileta z łososia
  • 12 krewetek oczyszczonych
  • 35 dag brokułów
  • 20 dag marchewki
  • 650 ml bul- ionu warzywnego
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 15 dag mrożonego zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki pesto
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 5 gałązek natki
  • sól
  • pieprz
  • chili
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śródziemnomorski kociołek

Przygotowanie

  1. Brokuły oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w półplasterki. Dymki opłucz, oczyść, posiekaj (bez szczypiorku). Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą.

  2. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij dymki z czosnkiem. Dodaj marchewki, a po minucie kaszę. Oprósz solą, pieprzem i chili. Wlej gorący bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, przykryj naczynie i gotuj 20 min. Krewetki umyj i osusz. Szyczpiorek posiekaj. Z łososia odkrój skórę, sprawdź, czy nie ma ości – jeśli jakąś wyczujesz, usuń ją pęsetą. Mięso opłucz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę.

  3. 10 min przed końcem gotowania do kaszy dodaj brokuły. Po 5 min wsyp groszek, a po 2 min dołóż krewetki, szczypiorek i pesto. Przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło. Usmaż na nim łososia (ok. 3 min). Oprósz solą i pieprzem. Dodaj do kaszotto. Danie posyp posiekaną natką.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń