Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Śródziemnomorski rarytas z żeberek"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 981
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5561
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8707
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17924
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 981
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5561
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8707
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17924
Składniki
Mięso umyj i osusz, pokrój na porcje. Natrzyj solą, pieprzem, papryką i chili. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę.
Cebule, marchewki i pietruszkę obierz, opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Seler dokładnie umyj, przekrój wzdłuż (wraz z nacią).
Warzywa krótko podsmaż na 2 łyżkach oleju. Ziarenka kolendry utłucz w moździerzu lub wsyp je do plastikowego woreczka i rozbij tłuczkiem.
Mięso włóż do garnka razem z warzywami. Posyp majerankiem, kolendrą. Włóż nieobrane, ale przekrojone na pół ząbki czosnku, dodaj także listki laurowe i ziele angielskie. Zalej gorącą wodą lub bulionem tak, by płyn tylko zakrył mięso. Duś na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 1,5 godziny. Ewentualnie dolej odrobinę wody. Gdy żeberka będą już miękkie, wyjmij je i przecedź sos. Wymieszaj go z mąką rozrobioną z 1/3 szkl. zimnej wody i chwilę podgotuj, mieszając, by zgęstniał. Sosem polej mięso. Przygotowane w ten sposób duszone żeberka najlepiej jest serwować z ziemniaczanym piure oraz sezonową jarzynową sałatką doprawioną ziołowym sosem winegret.Źródło: Tina