Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Śródziemnomorski rarytas z żeberek"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Mięso umyj i osusz, pokrój na porcje. Natrzyj solą, pieprzem, papryką i chili. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę.
Cebule, marchewki i pietruszkę obierz, opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Seler dokładnie umyj, przekrój wzdłuż (wraz z nacią).
Warzywa krótko podsmaż na 2 łyżkach oleju. Ziarenka kolendry utłucz w moździerzu lub wsyp je do plastikowego woreczka i rozbij tłuczkiem.
Mięso włóż do garnka razem z warzywami. Posyp majerankiem, kolendrą. Włóż nieobrane, ale przekrojone na pół ząbki czosnku, dodaj także listki laurowe i ziele angielskie. Zalej gorącą wodą lub bulionem tak, by płyn tylko zakrył mięso. Duś na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 1,5 godziny. Ewentualnie dolej odrobinę wody. Gdy żeberka będą już miękkie, wyjmij je i przecedź sos. Wymieszaj go z mąką rozrobioną z 1/3 szkl. zimnej wody i chwilę podgotuj, mieszając, by zgęstniał. Sosem polej mięso. Przygotowane w ten sposób duszone żeberka najlepiej jest serwować z ziemniaczanym piure oraz sezonową jarzynową sałatką doprawioną ziołowym sosem winegret.Źródło: Tina