Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Śródziemnomorski rarytas z żeberek"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Mięso umyj i osusz, pokrój na porcje. Natrzyj solą, pieprzem, papryką i chili. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę.
Cebule, marchewki i pietruszkę obierz, opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Seler dokładnie umyj, przekrój wzdłuż (wraz z nacią).
Warzywa krótko podsmaż na 2 łyżkach oleju. Ziarenka kolendry utłucz w moździerzu lub wsyp je do plastikowego woreczka i rozbij tłuczkiem.
Mięso włóż do garnka razem z warzywami. Posyp majerankiem, kolendrą. Włóż nieobrane, ale przekrojone na pół ząbki czosnku, dodaj także listki laurowe i ziele angielskie. Zalej gorącą wodą lub bulionem tak, by płyn tylko zakrył mięso. Duś na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 1,5 godziny. Ewentualnie dolej odrobinę wody. Gdy żeberka będą już miękkie, wyjmij je i przecedź sos. Wymieszaj go z mąką rozrobioną z 1/3 szkl. zimnej wody i chwilę podgotuj, mieszając, by zgęstniał. Sosem polej mięso. Przygotowane w ten sposób duszone żeberka najlepiej jest serwować z ziemniaczanym piure oraz sezonową jarzynową sałatką doprawioną ziołowym sosem winegret.Źródło: Tina